Clivia miniata - klívia
2013. augusztus 17. írta: SunNira

Clivia miniata - klívia

Screen shot 2013-08-17 at 8.40.17 PM.pngClivia miniata

Ma a Clivia miniata-ról írok pár sort, mert az egyik kedvenc növényem. Magyarul szokták narancsliliomnak nevezni, vagy egyszerűen klíviának.

Rendszertanilag az amarilliszok közé tartozik, Dél-Afrikából származik. A klívia nemzetségbe a miniata-n kívül még négy faj tartozik, de azoknak nem ilyen szép tölcséres a viráguk, hanem csöves. 

Fagyra érzékeny, az enyhe éghajlatot kedveli, részleges árnyékot, termékeny, gyors vízelvezetésű talajt igényel, amiben sok szerves anyag is van. Télen vissza kell fogni az öntözését.

Bár az amarilliszfélékhez tartozik, nem gumós, hanem rizómás növény. Csak az 5 évesnél idősebb példányok hoznak virágot. A megfelelő növekedéséhez nem szabad túl magas hőmérsékleten tartani. Különösen az éjszakai melegre érzékeny, ilyenkor nem fejlődik rendesen.

Ha türelmesek vagyunk, magról is szaporíthatjuk, a húsos magokat nem jó tárolni, minél hamarabb el kell ültetni. Csak jó minőségű, tápanyagdús, morzsalékos közegben fog kicsírázni. 

Megéri a klíviával törődni, mert cserépben is úgy mutat, mintha egy csokor vágott virágunk lenne.

Sok sikert a szépséges Cliviához!

A bejegyzés trackback címe:

https://disznovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr545465178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása