Tulipa - Tulipán
2013. augusztus 17. írta: SunNira

Tulipa - Tulipán

Screen shot 2013-08-17 at 8.34.29 PM.pngTulipa nemzetség

Egy kis leírás a tulipánokról, mert teszt jelleggel egy szupermarketben vettem tél végén egyesével csomagolt tulipán hagymákat kb 30Ft/db áron. Nem sok jót jósoltam nekik, de mostanra elkezdtek hajtani.

A tulipánok kihajtásához szükségük van egy kis hidegre, ezért a két ablaktábla között tartottam őket.

A liliomfélék családjába tartozik a tulipán, és számos faja ismert. Latin nevük a Tulipa az egész nemztség neve. Összesen olyan 150 faja ismert. 
Szívós növények, a tavasz kedves díszei. Tádzsikisztántól Krétáig mindenhol megél, a leghíresebb mégis Hollandia a tulipán-mezőivel. A hollandok a törököktől kezdtek tulipán hagymákat importálni a 17. században, és egy kis érdekesség, hogy ez a "tulipán-út" Magyarország mai területén is áthaladt.

A legismertebb betegsége a tulipán színtörése, amely a szirmok csíkosságát okozó vírus. Az említett 17. században még nem ismerték a tulipán betegségeit, és a csíkosan bomló szirmokat különlegességnek tekintették, és kedvelték.

A tulipánok kedvelik a napfényt és a jó vízelvezetésű talajt. Hagymáról, de akár magról is lehet szaporítani. Ha magról, magunk szeretnénk tulipánt nevelni, akkor tavasszal, magérés után jó vízelvezetésű, lehetőleg homokos talajban kell csíráztatni. 6-8 hét a magok csírázási ideje. Kétéves korukig hagyjuk őket a szaporító edényben, és óvatosan öntözzük, nehogy kirohasszuk a kis hagymájukat.

Sok sikert a szépséges tulipánokhoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://disznovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr865465171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása